Ga naar de inhoud

Fase 1; voor besluit

Ondernemend Ommen Maakt Zich Zorgen!

Wij willen u graag attenderen op de plannen van de gemeente Ommen én de gevolgen hiervan.

De Gemeente Ommen heeft grootse plannen met het Centrum en de verkeersstromen in Ommen. Als ondernemers in Ommen maken wij ons hier grote zorgen over.

Wij zijn van mening dat de voorgenomen plannen niet het beoogde effect zullen hebben maar de verkeerschaos alleen maar zal versterken. Door de extreem hoge kosten en negatieve uitwerking voor u als inwoner én voor ons als ondernemer roepen wij de Gemeente Ommen op om de huidige plannen van tafel te vegen en een nieuw, realistisch en (financieel) haalbaar plan te ontwikkelen welke de problemen wél aanpakken en Ommen leefbaar en bereikbaar houdt. Uiteraard denken wij graag mee door middel van échte participatie. Wij roepen u op om zich te verdiepen in de plannen van de Gemeente Ommen zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

KRANT ARTIKEL STENTOR

 

Open Brief aan Raadsleden

Hier vindt u de open brief welke wij aan álle raadsleden hebben gestuurd.

Let op! Deze brief is van het moment voordat de definitieve plannen van de gemeente gepubliceerd waren!

Overzicht van Voorgestelde Maatregelen

Rechts ziet u een overzicht van de voorgestelde maatregelen ->

GO_Kaartje-verkeersstructuur-centrum-Ommen-1536x1097
Ommen
Wat Zijn De Mogelijke Gevolgen?

Wanneer de plannen van de gemeente Ommen met betrekking tot de verkeersstromen door zullen gaan zijn er mogelijke gevolgen waar wij als ondernemend Ommen maar óók u als inwoner van de gemeente Ommen niet blij van zal worden:

  • Centrum Onbereikbaar
  • Toename Leegstand
  • Wijken Overbelast
  • Onveilige Situaties
  • Geldverkwisting

 

Reuzenrad-Centrum-Ommen-7-van-16-1920x550
Centrum Onbereikbaar

Door de afsluiting van de Vechtkade voor doorgaand verkeer en de beperking om slechts na tien minuten door te kunnen rijden door de slagbomen wordt er een onvriendelijk en onduidelijk klimaat gecreëerd voor het zowel het winkelend publiek alsmede bezoekers van de horeca in Ommen

Door de afsluiting van de Prinses Julianastraat zal het centrum nóg verder onbereikbaar worden. Vanaf Ommen Zuid zal men eerder geneigd zijn om de boodschappen buiten Ommen te doen dan in Ommen zelf.

Het Vrijthof zal vastlopen met verkeer. Verkeer dat uitsluitend via de toegangsweg van het Vrijthof weer zal kunnen verlaten.

resize_0274396_centrum_-_leegstand_-_3
Toename Leegstand

Het mooie stadje Ommen zal niet meer aantrekkelijk zijn om je winkel of horeca gelegenheid te vestigen. De leegstand in Ommen zal alleen maar toenemen. Wie wil er per slot van rekening nog een bedrijf beginnen als je door maatregelen van de lokale overheid geen klanten meer over de vloer krijgt?

De toename van leegstand staat haaks op het programma Ommen Vitaal welke juist leegstand zou moeten voorkomen.

Wijken Overbelast

Alle wijken rondom het centrum van Ommen zullen last krijgen van extra verkeersoverlast. De simpele reden hiervoor is dat er een wirwar van eenrichtingverkeer, afgesloten wegen en beperkingen zullen komen waardoor er sluipverkeer zal ontstaan in een groot aantal woonwijken.

Neem bijvoorbeeld de wijken Strangen, Hardenbergerweg en Zeeheldenbuurt; De Hardenbergerweg zal voor velen de eerste en makkelijkste route naar het centrum zijn en dit terwijl dit onderdeel wordt van de snelfietsroute Zwolle <-> Hardenberg.

Maar ook een straat zoals de Wethouder Paarhuisstraat en de Chevalleraustraat zijn straten die extra verkeer krijgen en daarmee extra overlast en gevaarlijke oversteken.

ARDM_chevalleraustraat_7_20220915_120521-1024x682
Chevalleraustraat Onveilig & Overbelast

Door de afsluiting van de Vechtkade zal de Chevalleraustraat te maken krijgen met een ernstige toename van verkeer. We kunnen natuurlijk suggesties doen naar wat er allemaal kan gebeuren maar met een beetje logisch nadenken kan een ieder zich dit wel inbeelden!

csm_d009cbebdc661c6531a9_055127c5fd
Onveilige Situaties

Veel autoverkeer, busjes van bezorgdiensten, toeleveranciers van winkeliers maar natuurlijk ook het alledaagse woon- werkverkeer zal door de verschillende woonwijken rijden.

Bij de diverse basisscholen zal een toename zijn van verkeer waardoor dit voor éxtra onveilige situaties zal leiden.

En wanneer u denkt ‘dit zal wel meevallen…’ bedenkt u dan eens hoe u zelf straks naar de andere kant van Ommen zult moeten rijden als deze plannen doorgang vinden.

1658234975545
Geldverkwisting

De plannen die nu op tafel liggen brengen een fikse kostenpost met zich mee.

Op dit moment nadert zelfs al bijna de 5 miljoen euro en wanneer de plannen uiteindelijk uitgewerkt zullen worden over enkele jaren dan zal dit bedrag zeker bijna verdubbelen door de inflatie en verschillende schadeclaims en/of uitkoopregelingen welke er nog aan zitten te komen.

Aanpassing Parkeerplaats Centrum

Onderdeel van de plannen van Gemeente Ommen is de aanpassing van de parkeergelegenheid in het centrum.

Om te voorkomen dat er aan de Vechtkade doorgaand verkeer rijdt zal hier een barricade opgeworpen worden.

Winkelend publiek kan wel van beide kanten nog de parkeerplaats bereiken maar moeten, indien ze binnen tien minuten weer de parkeerplaats willen verlaten, rechtsomkeert te gaan. Pas na tien minuten kan men via een slagboom de andere kant van de parkeerplaats bereiken.

Belangrijke Data

In aanloop naar de uiteindelijke beslissing van deze plannen zijn er enkele belangrijke data

Op 21 maart is er een commissievergadering
Op 4 april is er een raadsvergadering

Bij de commissievergadering mag er ook ingesproken worden. Hoe meer mensen dit doen, des te duidelijk wordt het duidelijk dat er serieuze bezwaren zijn.

Wilt u inspreken? Dan moet u dit een dag voorafgaand aan de vergadering voor 17.00 uur doorgeven bij de griffie van de gemeente Ommen. Dit kan via het emailadres griffie@ommen.nl, of telefonisch via 14 0529.

1658234975545
Waar vindt u de plannen?

De exacte inhoud van de plannen is terug te vinden op de website van de gemeente Ommen. Hieronder de links naar de benodigde informatie:

https://verkeerincentrumommen.movares.net
https://www.ommen.nl/projecten/centrumstructuur/

MOGELIJKE OPLOSSINGEN;

Rotonde bij de Hessel Mulertbrug

Een rotonde of voorrangsplein bij de Hessel Mulertbrug waarbij de verschillende wegen duidelijk aansluiten zal veel duidelijkheid geven en de gevaarlijke situaties daar zeker verbeteren.

Een rotonde hoeft niet per definitie rond te zijn. Een voorbeeld hiervan ligt bijvoorbeeld in Staphorst waar ze een grote ovale rotonde hebben die uitstekend werkt.

Een voorbeeld van een ovaal verkeersplein vind je tegenwoordig in Nieuwleusen. Deze werken ook erg goed.

DSC_7608-e1554826312913-750x500
Hoogtebegrenzers Vechtkade

Door het plaatsen van hoogtebegrenzers op de Vechtkade kan hier uitsluitend vrachtverkeer komen dat hier ook écht moet zijn.

dsc_0055
Afsluiting Vechtkade in nachtelijke uren

Wanneer de Vechtkade in de nachtelijke uren afgesloten wordt voor al het gemotoriseerd verkeer zal dit tot gevolg hebben dat aanwonenden kunnen genieten van hun nachtrust.

819_1440x960
Verkeersluwe Maatregelen Prinses Julianastraat en Schurinkstraat

Verkeersluwe maatregelen in de Prinses Julianastraat en Schurinkstraat zouden een goed alternatief zijn ipv afsluiting of eenrichtingsverkeer. Hierdoor blijft heel Ommen bereikbaar.

Je zou kunnen denken aan;

  • Verlaging van de snelheid naar 30km/uur
  • Verkeer van rechts voorrang geven
  • Wegversmallingen

 

download (6)
Goede ontsluiting van de randweg rond Ommen

Een van de oorzaken van veel verkeer is het passantenverkeer dat helemaal niet in Ommen Centrum hoeft te zijn.

Een goede ontsluiting van de randweg van Ommen zou een oplossing bieden zodat passantenverkeer sneller en makkelijke Ommen kan passeren zou wenselijk zijn.

Je zou kunnen denken aan een op- en afrit aan de N36 waardoor wonend verkeer van de wijken Vlierlanden, Alteveer en Strangen makkelijker hun woonwijk kunnen bereiken. Wanneer deze afrit een goede aansluiting naar de randweg zou krijgen zou dit ook een oplossing kunnen zijn voor het passanten- en vakantieverkeer.

https://www.ommenbereikbaar.nl/wp-content/uploads/2024/02/cropped-blue-bold-winter-sale-banner-landscape-scaled-2.jpg

Houd Ommen Bereikbaar!

Houd Ommen Bereikbaar, dit is niet zomaar een loze kreet. De bereikbaarheid van Ommen staat op het spel. Niet alleen de bereikbaarheid van het Centrum maar ook die van de verschillende woonwijken én de manier hoe u zich strak nog zou kunnen verplaatsen in Ommen zelf.